KST
Eurorando 2015 - 2016 Tlačiť E-mail
Eurorando_2016



ERA-EWV-FERP Turistické podujatia 2015

Tradícia originálnych spoločných podujatí turistov členských krajín medzinárodnej federácie peších turistov ERA-EWV-FERP (ďalej len ERA) pod názvom EURORANDO siaha do roku 2001. EURORANDO vyjadruje a podporuje myšlienku spoločnej Európy prostredníctvom spoločných cezhraničných turistických stretnutí, pochodov, výstupov, či zrazov. Koná sa každých 5 rokov, vždy prebieha pod iným mottom, vždy končí v inej krajine.

Prvé bolo EURORANDO 2001 s mottom „Turistické pochody za zjednotenie Európy", malo cieľ v Štrasburgu. Symbolicky v meste na francúzsko-nemeckom pomedzí, kde sa v prvej i druhej svetovej vojne odohrali krvavé boje. Aby sa nič také neopakovalo, sú dnes práve Nemci a Francúzi motorom zjednocujúcej sa Európy.

EURORANDO 2006 sa konalo v Českej republike, v južných Čechách, v zóne česko-nemeckého úseku bývalej Železnej opony, do roku 1989 nepriepustnej hranice medzi východom a západom Európy počas 40 rokov tzv. Studenej vojny. Mottom bolo: Stretnutie turistov v „novej" Európe.
V poradí tretie EURORANDO 2011 sa už sústredilo sa na spoločnú tému ochrany životného prostredia. Cieľom bolo ukázať turistov ako zodpovedných „užívateľov" prírody. Mottom bola VODA. Vzorky vody pozlievané z prameňov, potokov a riek celej Európy priniesli účastníci do Granady v španielskej Andalúzii, kde sa konal záverečný týždeň – veľké finále.

EURORANDO 2016, začne v septembri 2015 a vyvrcholí 10. - 17. septembra 2016 stretnutím turistov v juhošvédskom regióne Skåne. Metaforou a mottom štvrtej edície je ENERGIA. Cieľom je nielen zvýšenie energetickej gramotnosti, ale i propagácia bezmotorovej turistiky ako zdravej, k prírode šetrnej a energeticky (i finančne ) nenáročnej formy pohybovej aktivity.

V prvej, priebežnej fáze (september 2015 až august 2016) je cieľom zaregistrovať čo najviac miestnych podujatí (vítané sú najmä prihraničné podujatia s účasťou turistov z dvoch až troch krajín), ktoré sa kreatívne, ľubovoľným spôsobom prihlásia k téme Energie. Druhou, záverečnou fázou bude veľké finále na juhu Švédska – týždeň turistiky v Skåne.

Na 45. výročnej konferencii ERA v septembri 2014 bolo schválené, že otváracím podujatím EURORANDA 2016 bude v septembri 2015 stretnutie turistov na trojmedzí ČR-PL-SK. Organizátorom bude KČT, no ráta sa s organizačnou podporou a spoluúčasťou KST a PTTK.

Z Kalendára podujatí KST:

27. 9. 2015 Svetový deň cestovného ruchu: Hrčava – trojmedzie ČR/PL/SK - prológ EURORANDO 2016

Otvorenie 4. EURORANDA na tému Energia. Organizátori: KČT, KČT Moravskoslezský kraj; KST, RR KST Čadca, PTTK.

Informácie: Ilona Jaglová, Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. , www.kct.cz,  www.kst.sk

 

Pozvánka na otvorenie:  Eurorando_2015_2016_otvorenie_27.9.2015_pozv.doc


Kysuckí organizátori 7. stretnutia priaznivcov KST (Oščadnica – Veľká Rača) z RR KST Čadca, posunuli pôvodný termín podujatia z 18.-19.9. na 25.-26.9., takže v nedeľu 27.9.2015 bude možné presunúť sa z Oščadnice na trojmedzie a absolvovať „Pochod cez 3 krajiny" po trase Čierne (SK) – Jaworzynka (PL) - Hrčava (CZ).


Ako sa prihlásiť k EURORANDU 2016

Citát z propozícií: "Je veľa možností ako uchopiť tému ENERGIA."

Pre inšpiráciu aspoň niekoľko námetov:
  • viesť trasu výletu/pochodu popri elektrárni (tepelnej, vodnej, veternej, či jadrovej),exkurzia v elektrárni a diskusia o vplyve výroby energie na životné prostredie ako súčasť podujatia,
  • navštíviť banícku oblasť, alebo oblasť ťažby ropy (uhlie a ropa sú klasické zdroje energie priemyselného veku 19. a 20. storočia). Cieľom môže byť akýkoľvek banícky skanzen, veď aj aj ťažba vzácnych a farebných kovov a čohokoľvek (napr. magnezit) prinášala vo svojej dobe energiu rozvoja,
  • viesť trasu pozdĺž rieky (vodní turisti priamo po rieke). Staré vodné mlyny a píly, súčasné vodné elektrárne (vrátane tých malých) ukazujú možnosti a limity, pozitíva i negatíva spútania riek pre využitie vodnej energie,
  • pozrieť si jaskyne, či pieskovcové obydlia našich predkov – sú to predchodcovia „pasívnych" nízkoenergetických domov dneška,
  • zaplánovať si na trasu objekty zbierajúce energiu vetra a slnka v minulosti a dnes (veterné mlyny, vrtule veterných elektrární, slnečné kolektory; stromy a biomasa – aj to je svojim spôsobom slnečný kolektor),
  • ísť po trase zrušených železníc. Prečo niektoré spôsoby dopravy pretrvali tisícročia, iné relatívne rýchle zanikajú, ďalšie prudko expandujú (cestná doprava)? Je príčinou energetická náročnosť, alebo vzrastajúca pohodlnosť ľudí?
  • Geotermálnu energiu nám môže pripomenúť návšteva gejzíru, alebo aj ukončenie turistiky na termálnom kúpalisku.

Z uvedeného vidno, že je možné pripraviť netradičné podujatie, no nie je to nevyhnutné. Aj v Kalendári KST je množstvo podujatí, ktoré by sa dali prihlásiť ako podujatie EURORANDO 2016. Myslite na to pri zasielaní prihlášok do kalendára 2016. Od januára do augusta 2016 by odbory a kluby KST mohli prispieť do tejto veľkej celoeurópskej aktivity niekoľkými desiatkami podujatí. Doprajte si dobrý pocit byť súčasťou niečoho veľkého.

Ako sa dostať na finále EURORANDO 2016 do Skåne (10.-17. september 2016)

Centrom záverečného týždňa EURORANDO 2016 bude mesto Helsingborg. Organizátori zo Švédskej turistickej federácie (STF) chcú vyvrátiť mýtus, že do Švédska je ďaleko. Presnejšie, chcú turistov z celej Európy presvedčiť, že južný cíp Švédska je vlastne v širšom centre nášho členitého kontinentu. Vynikajúca dopravná infraštruktúra v prielive Öresund umožňuje prísť z Dánska loďou, železnicou, dokonca aj autom po jednom z inžinierskych zázrakov – moste spájajúcom Kodaň a Malmö. Z poľského Swinoujscia je možné použiť trajekt do prístavu Ystadt, odkiaľ je to do Helsingborgu po diaľnici len niečo vyše hodiny.

Web stránka www.eurorando2016.com bude od marca 2015 doplnená všetkými potrebnými informáciami pre záujemcov o účasť. Individuálne i skupinové objednávky bude možné zasielať od mája 2015. Akékoľvek otázky (ceny ubytovania, možnosti turistiky v Skåne, klimatické podmienky, atď.) adresujte na Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.

Sekretariát KST nemá kapacity na organizovanie hromadnej účasti. Odborom a klubom, ktoré by sa chceli vypraviť do Helsingborgu, bude sprostredkovaný informačný servis.

Všetky ďalšie informácie sú dostupné priamo na stránkach:


http://www.eurorando2016.com/

http://www.era-ewv-ferp.com/events/eurorando-2016/europe-2015-2016/

Prezentácia podujatia anglicky:  Eurorando_2016_presentation.pdf

Prezentácia podujatia česky:   Eurorando_2016_presentation_CZ.pdf
 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.