KST
Cesta hrdinov SNP - tematický turistický odznak Tlačiť E-mail

Cesta hrdinov Slovenského národného povstania je základnou turistickou magistrálou Slovenska, meria 769 km a tiahne sa naprieč Slovenskou republikou od Devína na juhozápade až po Dukliansky priesmyk na severovýchodnom okraji krajiny. Je súčasťou európskej diaľkovej trasy E8, ktorú má v správe Európska asociácia turistických organizácii EWV-ERA-FERP.

Dvojica slovenských študentov a nadšencov (Hasty a Solinko), ktorí spoločne cestu hrdinov SNP zvládli ešte v roku 2006 vytvorili portál www.cestasnp.sk, kde sa dozviete všetko, alebo aspoň veľmi veľa o priebehu tejto magistrály.

CestaSNP_2

Nižšie nájdete informácie o potráli, ktorý úvádza informácie o ceste SNP, skúsenosti iného turistu, ktorý nás požiadal o zverejnenie a zmienku o knihe o Ceste hrdinov, ktorá vychádza v auguste 2021.

Čítajte ďalej.

Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinou okresov Slovenska, ktoré zohrali významnú úlohu v Slovenskom národnom povstaní a pri oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944-45. Na absolvovanie celej magistrály treba rátať minimálne 3-4 týždne. Reliéf trasy je pestrý - prechádza viacerými horskými celkami, na niektorých úsekoch schádza aj do osídlených kotlín. Vcelku je to však trasa prevažne horská, vedúca po hlavných hrebeňoch.

Tematický turistický odznak (ďalej len TTO) Cesta hrdinov SNP bol vyhlásený pri príležitosti 40. výročia SNP v roku 1984, so zámerom spopularizovať putovanie po turistickej magistrále, ktorá je najdlhšou značkovanou turistickou trasou na Slovensku a zároveň pripomínať si túto veľkú udalosť našich dejín. Vyhlasovateľom a organizátorom TTO je sekcia pešej turistiky KST, ktorá aj rozhoduje o výklade podmienok, o zmenách, doplnkoch a spôsobe dokumentovania. Podmienky TTO je možné plniť celoročne, členstvo v KST nie je podmienkou. Absolvovanie trasy sa preukazuje záznamníkom.

V roku 2015, keď sme si pripomenuli okrúhle, 70. výročie Slovenského národného povstania, podarilo sa nám pripraviť novú, modernejšiu podobu záznamníka.

Záznamník môžete získať na dobierku za 10 €/ks (cena zahŕňa náklady na tlač záznamníka + administratívne náklady) + poštovné. Požiadavky na zaslanie píšte na Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. , alebo na adresu Klub slovenských turistov, Záborského 33, 831 03 Bratislava. Ak ste z Bratislavy, alebo máte cestu cez Bratislavu, záznamník Vám po dohode môžeme odovzdať aj osobne.

J.Racek, predseda sekcie pešej turistiky KST
M.Hučko, predseda propagačnej komisie KST


Ak by ste sa chceli dozvedieť ešte viac, odporúčame vám teda portál www.cestasnp.sk

CestaSNP_2

Portál CestaSNP.sk bol založený dvojicou slovenských študentov, ktorí spoločne cestu hrdinov SNP zvládli ešte v roku 2006. Po absolvovaní prechodu padlo rozhodnutie založiť portál a zverejniť všetky skúsenosti a vedomosti na jednom mieste. Keďže takýto komplexný zdroj informácii o tak špecifickej túre, akou Cesta hrdinov SNP rozhodne je, na slovenskom internete chýbal.
 
Na začiatku bol projekt cestasnp.profitux.cz, ktorý fungoval ako studnica nazhromaždených informácii a za 3 roky svojej existencie portál prechádzal rôznymi úpravami, avšak nespĺňal koncept moderného internetového portálu, ktorého obsah si vytvárajú užívatelia sami. Až nakoniec koncom roka 2009 sme sa pustili do vytvorenia nového portálu. Tak sa rozbehol projekt CestaSNP.sk, ktorý bol oficiálne spustený v apríli 2010 po mesačnej testovacej prevádzke.

Nový moderný portál CestaSNP.sk Vám prináša množstvo spôsobov ako zdieľať svoje skúsenosti z hôr, vyjadriť podporu niekomu, kto sa na cestu vydáva, či si dokonca nájsť parťákov na absolvovanie Cesty SNP.

Našimi hlavnými cieľmi sú:
  • rozšírenie povedomia o Ceste hrdinov SNP,
  • zdieľanie informácií o ceste a všetkého s ňou spojeného,
  • vytvorenie komunity nadšencov Cesty hrdinov SNP,
  • motivovať turistov aby sa na trasu vydali,
  • plánovanie akcií a ciest (hlavne cesty hrdinov SNP),

Príjemnú zábavu a nájdenie všetkých potrebných informácií praje Ladislav Cicoň (Hasty) & Jakub Soľanka (Solinko).

 

Skúsenosti Rolfa: http://www.eldp8.de/europe/main/main.html

Guten Tag, good day!

Am letzten Tag des Jahres möchte ich Ihnen einen Hinweis (im Anhang) zu meiner neuen Webseite über den Europäischen Fernwanderweg E8 zukommen lassen. Ihre Webseite ist aus irgendeinem Grund darin erwähnt beziehungsweise verlinkt. Sie können dies zur Kenntnis nehmen, die Webseite ansehen und - wenn Sie Ihnen gefällt - weiterempfehlen.

On the last day of the year, I would like to give you a hint (attached) about my new website on the European long-distance path E8. Your website is mentioned or linked in it for any reason. You can take note of this, view my website and - if you like it - recommend it.

Ich wünsche Ihnen ein frohes neues Jahr
I wish you a happy new year

Rolf Gerstendorf



Informácie o knihe: Svetozár Krno, Z devínskeho brala na Duklu. Cesta hrdinov SNP

Cesta_hrdinov_Krno2021_oblka.doc


Abstakt:

Z devínskeho brala na Duklu. Cesta hrdinov SNP

769-kilometrov dlhý súvislý turistický chodník Cesta hrdinov SNP sa začína pri hrade Devín a končí v Duklianskom priesmyku. Prechádza 19 pohoriami. Predstavuje chrbticu Slovenska, prírodnú záhradu, dlhokánsky štadión, očarujúce múzeum, originálnu prírodnú galériu a priestor na stretnutia so zaujímavými ľuďmi. Križuje pestrú krajinu s mnohými farbami, vôňami a obrazmi. Rieky, vrchy, doliny, jaskyne a dedinky sa stali križovatkou slovenských, uhorských, československých aj európskych dejín.

V texte knihy sa prelínajú bezprostredné zážitky a úvahy, rozhovory s turistami, opisy prírody a kultúrnych miest, postrehy významných stredoeurópskych literátov, ktorých osud sem zavial. Autor sa občas ponára do histórie. Porovnáva dve povstania na príklade podjavorinského kraja (roky 1848/1849) a Nízkych Tatier (1944), ktoré dodávajú putovaniu zvláštny druh spirituality. Prináša autentické výpovede povstalcov, ktorí zápasili nielen s dejinami, ale aj s prírodou.

 Cesta_hrdinov_Krno2021_obsah.doc 
 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.