KST
Otázky a odpovede
4.3.2015 Tlačiť E-mail
OTÁZKA:
Pozdravujem, rád by som sa spýtal prečo nieje žiadna chata alebo útulňa na Kráľovej holi ? Nechcem provokovať, len by ma zaujímalo či je nejaké vysvetlenie. Za odpoveď vopred ďakujem. Adam

ODPOVEĎ:
Na Kráľovej holi je od roku 1960 rádiový a televízny vysielač, vedľa neho je prevádzková budova, kde je okrem obsluhy vysielača aj meteorologická stanica a stanovište horskej záchrannej služby. Počas výstavby tam bola aj provizórna budova, tzv. zariadenie staveniska, na prechodné ubytovanie robotníkov, uskladnenie náradia a pod. Po odovzdaní vysielača do užívania, vtedajšie turistické vedenie (v rámci jednotnej telovýchovy existoval odbor turistiky pri ČSZTV) malo záujem o „upgrade" zariadenia staveniska na turistickú ubytovňu. Nestalo sa tak, oficiálne to nepovolili hygienici, skutočným dôvodom možno bolo, že vďaka vysielaču sa Kráľová Hoľa stala strategickou kótou pod vojenskou ochranou a nebol záujem, aby sa tam zdržiavali turisti.

Po roku 1989 sa na to, čo je strategické a čo nie, začalo nazerať inak, vojenská posádka odvtedy na Kráľovej Holi nie je. Keď bola v rokoch 1992-3 obnovená turistická organizácia Klub slovenských turistov, vtedajšie vedenie spravilo pokus dohodnúť s prevádzkovateľom vysielača poskytnutie nejakej miestnosti, ktorá v rádiokomunikačnej budove zostala po vojakoch voľná, aby bola k dispozícii turistom - ako núdzový útulok na jednu noc. Oficiálny súhlas nikdy nebol vydaný, neoficiálne sa toleroval bivak menšej skupinky vo vstupnej predsieni. Obmedzenú a nezaručenú možnosť ukrytia sa pred nečasom spomína starší článok na portáli hiking.sk, z roku 2009:

http://hiking.sk/hk/ar/1120/nudzova_miestnost_kralova_hola.html.

Nevieme potvrdiť, aká je situácia dnes. Najbližšia možnosť prespať na hrebeni Nizkych Tatier smerom na západ, na Čertovicu, je útulňa Andrejcová, cca 3 hodiny cesty od vysielača:

http://hiking.sk/hk/ar/3246/utulna_andrejcova_s_hospodarom.html,

smerom na východ, do Rudohoria je možné nocovanie na Čuntave.

Milý Adam, za otázku ďakujeme, každopádne je podnetom, aby vedenie KST opätovne kontaktovalo prevádzkovateľa rádiokomunikačnej budovy na Kráľovej Holi.

S pozdravom,
D.Valúch, sekretariát KST
 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.