KST
Otázky a odpovede
27.1.2015 Tlačiť E-mail
OTÁZKA:
Dobry den prajem,
mala by som otazku.Som clenkou KST i clenkou bratislavskeho turistickeho klubu .Vraj je povinne urazove poistenie pri kupe znamky KST na rok 2015.Dostala som informaciu,ze bez poistenia a zaplatenia urazoveho poistenia v Union, nemozem ostat clenkou...
Mozete mi dat informaciu o tejto zmene?
Jozefina

ODPOVEĎ:
Dobrý deň, pani Jozefína.
V minulých rokoch mali členovia KST hromadné úrazové poistenie, pričom náklady na poistenie pokrýval rozpočet KST. V prvom štvrťroku roku 2014 vtedajší štatutárni zástupcovia KST poistku neuhradili a poistná zmluva zanikla. Nové vedenie KST zvolené v júni 2014 si dalo za cieľ získať novú hromadnú poistku a po rokovaniach s viacerými poisťovňami získali najlepšiu ponuku od poisťovne UNION. Táto poisťovňa ponúkla za 1 € /osoba/rok kombinované úrazové poistenie „hory" a „doma", čo znamená že kryje aj prípadný úraz, ktorý by ste utrpeli napr. v hromadnej doprave, alebo pri nákupe.

V dňoch 9.-10.januára 2015 zasadali vrcholné orgány KST. Výkonný výbor navrhol, ústredná rada odporučila a valné zhromaždenie KST schválilo zvýšenie členského s účinnosťou už na rok 2015, s tým, že časť toho zvýšenia kryje hromadné poistenie členov. Čiže, hromadné úrazové poistenie je zahrnuté priamo do ceny členskej známky, je tým pádom povinné a náklady naň (aj keď 1€ ročne sú náklady vskutku iba symbolické) prechádzajú na člena. Preukaz KST bez členskej známky je neplatný, kto si známku nekúpi , stráca nárok na zľavy a ďalšie členské výhody.
Nedalo sa to ponechať na výber, aby sa - kto chce - poistil a kto nechce nepoistil, pretože ponuka hromadného úrazového poistenia členov KST za výhodný tarif 1€/osoba/rok je podmienená tým, že poistencov bude minimálne 12 000.

Schváleniu rozhodnutia o povinnom poistení samozrejme predchádzala obsiahla diskusia, kde zazneli aj argumenty, že niektorí členovia sú poistení individuálne a takéto "povinné" hromadné pripoistenie budú vnímať ako nadbytočné.
Napokon to ale bolo demokraticky schválené takto, treba to rešpektovať. Považujme to 1€/ročne za vyjadrenie vnútroklubovej solidarity s tými, ktorí si individuálne poistenie dovoliť nemôžu.

Vaša otázka bola stručná, dalo sa na ňu stroho odpovedať: máte dobré informácie, áno je to tak. No zdalo sa mi vhodnejšie odpovedať trochu obšírnejšie, s uvedením dôvodov a súvislostí. Dúfam, že som odpovedal nielen obšírne, ale najmä zrozumiteľne.

Dušan Valúch, generálny sekretár KST
 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.