KST
Studený koniec leta na Babej hore Tlačiť E-mail
Regionálna rada klubu slovenských turistov Orava zaradila do kalendára akcií výstup na dominantu Oravských Beskýd na Babiu horu. S nadmorskou výškou 1 725 metrov vyčnieva široko-ďaleko, tvorí najsevernejší vyhliadkový bod Slovenska a jej siluetu môžete vidieť z vrcholov Západných Tatier, Chočských vrchov či Malej Fatry. Leží priamo na slovensko - poľskej hranici, Poliaci ju nazývajú Babia Góra alebo Diabląk.


Je opradená povesťami. Oravci hovoria, že nahnevaná striga je tam dodnes - Babia hora má vraj až dvesto dní v roku nepriaznivé počasie. Zúria tam divoké búrky, lejaky a krupobitia, sú tam tuhé zimy, masívne sneženia, hmly, víchrice a iné špeciality meteonepohody. Či už tam nejaká striga je alebo nie je, počasie si prišlo na svoje – vystriedalo celý svoj repertoár, čo však neodradilo 150 účastníkov z celej Oravy a z Horehronia od akcie.

V tomto roku termín túry pripadol na prvú nedeľu začínajúceho sa školského roka na 6. september. Vystúp na Babiu horu bol zo slovenskej strany z chaty Slaná voda po žltej, z poľskej strany z osady Przywarowka po zelenej, z Markowe Szczaviny alebo Krowiarki priesmyk po červenej turistickej značke.

Náučný chodník na slovenskej strane je upravený, väčšia časť je vydláždená kameňmi s drevenými altánkami, lavičkami a zrubmi na odpočinok. Niektorí turisti navštívili Hviezdoslavovu hájovňu, kde čerpal P.O. Hviezdoslav námety pre svoje dielo - Hájnikova žena. V hájovni je dnes umiestnená múzejná expozícia spojená s tvorbou Hviezdoslava. V blízkosti sa nachádza aj pamätný dom Mila Urbana. Lokalita Slaná voda je aj miestom niekdajších kúpeľov s minerálnymi hlavne jódo – brómovými prameňmi. Kúpele zanikli v roku 1918. Pri trase náučného chodníka, asi 300 metrov od chaty Slaná voda, sa nachádza výskumný vrt, odtiaľ pramení mineralizovaná voda s teplotou okolo 47 0C. Teraz je uzavretý v drevenom objekte.

Veľké poďakovanie patrí chatárom na horskej chate Slaná voda, ktorí nemali vedomosť o podujatí a ochotne nám otvorili chatu a pripravili tekuté osvieženie.

Ing. Danka Števonková

Výskumný vrt ukrytý v drevenom objekte Pod babou horou

bh-2015_159


Návšteva Hviezdoslavovej hájovne

bh-2015_114


Na vrchole Babej hory

bh-2015_089
 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.