KST
Konal sa Hviezdicový výstup na Kubínsku hoľu Tlačiť E-mail
Ako rozlúčku s letnou turistickou sezónou má Regionálna rada Klubuslovenských turistov Orava v kalendári tradičný už 23. ročník hviezdicovéhovýstupu na horskej chatu na Kubínskej holi (v nadmorskej výške 1100 metrov) najužnom svahu pohoria Oravská Magura.

V tomto roku akcia pripadlana prvú októbrovú nedeľu t.j. 4. októbra. Tentohviezdicový výstup vedie zo 7 smerov z Dolného Kubína, Istebného,Zázrivej, Oravského Podzámku, Oravskej Lesnej, Hruštína a zo sedla Príslopk chate na Kubínskej holi.

Na akcii sa stretlo približne 120účastníkov rôznych vekových kategórií, niektorí po vlastných, niektorí nabicykloch prevažne Oravcov ale aj z Poľska. Pekné slnečné počasievytiahlo do prírody jednotlivcov ale i celé skupiny ako skupinu 18turistov z Istebného vrátane starostky p. Fačkovej.

Na terase chaty bolo pripravené pre všetkých účastníkov prekvapenie vo forme chutného a voňavého gulášu, ktorýpripravil D. Krížo a spol. Asi 250 m nad chatou je vrch Kubínska hoľa, zktorého je nádherný panoramatický výhľad na Dolný Kubín, Malú aj Veľkú Fatru,Vysoké i Nízke Tatry, dominantný Veľký Choč, Oravské i Kysucké Beskydy. Kto malzáujem mohol vystúpiť ešte vyššie na najvyšší vrchol v hlavnom hrebeni OravskejMagury na Minčol (1 393,9 m n.m.). Zaujímavým chráneným miestom je na druhejstrane svahu medzi stromami drobné rašeliniskové Puchmajerovej jazierko. Tesnenad chatou mohol každý turista ešte navštíviť pomník obetiam tragickej lavíny,ktorá 16. januára 1968 zmietla zo svahu 53 ľudí.

RR KST Orava informuje o ďalšejakcii na nedeľu 1. novembra - na výstup na Lysicu, ktorá bude spojená s pietnouspomienkou na pána Kalaša. Bližšie informácie nájdete na webovom portáli www.rrkstorava.wbl.sk

Danka Števonková

KH_1

KH_2

 

 

 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.