KST
7.12.2013 sa v Trnave konala medzinárodná konferencia KST Tlačiť E-mail
TRADÍCIE A PERSPEKTÍVY ORGANIZOVANEJ TURISTIKY V STREDNEJ EURÓPE

Počas víkendu 6.-8.12.2013 sa v Trnave z iniciatívy Klubu slovenských turistov stretli zástupcovia národných turistických organizácií z krajín V4 - Klub českých turistů (KČT; CZ), Asociace turistických oddílů mládeže ČR (A.TOM; CZ), Polskie towarzystwo turystyczno-krajoznawcze (PTTK; PL),Magyar természetjáró szövetség (MTSZ; H) a Klub slovenských turistov (KST; SK) na medzinárodnej konferencii KST na tému:

TRADÍCIE A PERSPEKTÍVY ORGANIZOVANEJ TURISTIKY V STREDNEJ EURÓPE.

Konferencia sa konala pod záštitou ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Počiatka a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša.

Organizátor konferencie - Klub slovenských turistov - sa podujal pripraviť túto konferenciu na záver roka 2013, v ktorom si všetky zúčastnené turistické spolky (okrem A.TOM) pripomenuli okrúhle výročia svojho vzniku, Klub slovenských turistov sa hlási k 140.výročiu založenia Uhorského Karpatského spolku (UKS).

Privítanie účastníkov na pôde mesta Trnava sa odohralo v predvečer konferencie, v piatok 6.12.2013 o 18.00 v priestoroch Západoslovenského múzea Trnava. Po prehliadke časti rozsiahlych a rozmanitých expozícii ZSM nasledovalo vystúpenie trnavského súboru Vox Aurumque s pásmom sakrálnych piesní, v oratóriu múzea.

Samotná konferencia sa konala v sobotu 7.12. od 9.00 v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika. Konferenciu viedol predseda Klubu slovenských turistov, rolu odborného garanta podujatia prijal popredný znalec histórie turistického hnutia, riaditeľ štátnej vedeckej knižnice v Košiciach, JUDr. Ján Gašpar. Za KST odzneli dva referáty: Ing. Vladimír Povoda, predseda regionálnej rady KST Turiec prezentoval filozofiu a metodiku výkonnostnej turistiky v KST, Ing. Ernest Rusnák, predseda regionálnej rady KST Levočské vrchy - Branisko prezentoval vývoj organizovanej turistiky na Slovensku od vzniku UKS po koniec 2. svetovej vojny, so zameraním na región Spiša. Túto tému E. Rusnák spracoval aj formou výstavky, ktorá bola 9.8.2013, v predvečer výročia UKS, sprístupnená v salóniku hotela Grand v Starom Smokovci, pri príležitosti medzinárodnej konferencie KST ju zostavovateľ priviezol do Trnavy, kde vhodne dotvorila rámec konferencie.

Na záver bola prijatá spoločná deklarácia zúčastnených turistických organizácií, zdôrazňujúca hodnoty, možnosti, zmysel a prínos aktívnej turistiky pre dnešného človeka, ako aj ochotu turistických organizácií vzájomne spolupracovať v prospech turistiky a turistickej verejnosti.

Klub slovenských turistov ďakuje partnerom podujatia – Slovenskej agentúre pre cestovný ruch, Západoslovenskej energetike, a.s., SAD Trnava, a.s. a mestu Trnava.


Znenie deklarácie v štyroch jazykových mutáciách:

 Konferencia Trnava_deklarácia_1strana.jpeg 

 Konferencia Trnava_deklarácia_2strana.jpeg


Celý prehľad referátov:  Konferencia Trnava_zoradenie_referátov.doc

Poznámka: Výstavka E.Rusnáka bola po konferencii prevezená do depozitu v sídle KST v Bratislave. Ak by bol záujem, po dohode s autorom je ju možné záujemcom zapožičať. Tvorí ju 24 ľahkých plastových panelov, transportovateľných osobným vozidlom.

11.12.2013, Dušan Valúch, generálny sekretár KST

Darovacia zmluva na poskytnutie finančných prostriedkov od a.s. Západoslovenská energetika:  

 Zmluva_ZSE_prípevok_konfTT.pdf

 

 

Vyhľadávanie

Logo Ministerstva školstva vedy a výskumu

Logo Interreg Poľsko Slovensko

logo Freemap.sk

logo Informačný systém KST

logo portál Cesta SNP

znacenie-300x192
Predplate si časopis Krásy Slovenska

logo Bratislavského samosprávneho kraja

logo Trnavského samosprávneho kraja

logo Trenčianskeho samosprávneho kraja

logo Nitrianskeho samosprávneho kraja

logo Žilinského samosprávneho kraja

logo Banskobystrického samosprávneho kraja

logo Horskej záchrannej služby

Obálka knihy Pohľad do dejín značenia
casopis_krasy

nove_odkazy

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV
ZÁBORSKÉHO 33,  831 03 BRATISLAVA 3
Tel: + 421 2 44 45 11 21 (organizačná pracovníčka)
Tel: + 421 2 44 45 40 88  (generálny sekretár)
E-mail: ustredie@kst.sk
KONTAKT 
Hodiny pre verejnosť a členskú základňu na ústredí: Po-Pi: 8:00 - 16:00.
Presný čas návštevy je potrebné vopred dohodnúť.